top of page

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D, ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Η βιταμίνη D ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών.Φτιάχνεται κυρίως ενδογενώς από την απορρόφηση της ακτινοβολίας από τον ήλιο στο δέρμα, μεταβολίζεται στο ήπαρ και μεταφέρεται στο νεφρό απ’ όπου και βοηθάει στην ισορροπία του ασβεστίου στον οργανισμό. Ένα 10% προέρχεται από τις τροφές, κυρίως λιπαρά ψάρια.

Η σημαντική συμβολή της βιταμίνης D στην υγεία μας

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο. Ρυθμίζει τις συγκεντρώσεις ασβεστίου στο αίμα ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού (μαζί με τη παραθορμόνη και τη καλσιτονίνη).Επίσης συμμετέχει στη νευρομυϊκή λειτουργία και παίζει ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τελευταία έγινε λόγος για πρόληψη του καρκίνου με τη βιταμίνη D,όμως νεότερες δημοσιεύσεις δε κατάφεραν να το αποδείξουν. Υπάρχουν επίσης μελέτες που αναφέρουν πρόληψη της γρίπης , του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και της κατάθλιψης.

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα μάλιστα αποκάλυψαν και ένα παράδοξο γεγονός καθώς είναι αυξημένα τα ποσοστά των Ελλήνων που παρουσιάζουν ανεπάρκεια της βιταμίνης D, παρότι ζούμε σε μία από τις πιο ηλιόλουστες μεσογειακές χώρες. Υπολογίζεται πως περίπου 7 στους 10 έχουν έλλειψη βιταμίνης D, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στα ηλικιωμένα άτομα.

Ποιοι πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί με την απορρόφηση της βιταμίνης D;

Πρέπει να σημειώσουμε πώς μετράμε κυρίως τη 25 υδροξυ βιταμίνη d και όχι την 1,25 βιταμίνη. Μέτρηση πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται σε:

  • Παθήσεις οστών

  • Χρόνια πάθηση νεφρών

  • Ηπατική ανεπάρκεια

  • Δυσαπορρόφηση και σύνδρομα δυσαπορρόφησης όπως κυστική ίνωση, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, μετά από βαριατρικά χειρουργεία, εντερίτιδα από ακτινοβολία

  • Όσους πάσχουν από υπερπαραθυρεοειδισμό

  • Έγκυες και θηλάζουσες

  • Ηλικιωμένα άτομα

  • Παχύσαρκους

  • Ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για το AIDS , αντιεπιληπτικά, κορτιζόνη και αντιμυκητιασικά.

  • Αυτές οι κατηγορίες ασθενών πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη καθημερινά. Στα παιδιά η έλλειψη οδηγεί σε ραχίτιδα ενώ στους ενήλικες σε οστεομαλακία και οστεοπόρωση. Ραχίτιδα παρατηρείται σε επίπεδα <8-12ng/ml.

Δεν υπάρχει απολύτως τεκμηριωμένη ένδειξη για λήψη βιταμίνης σε υγιείς ανθρώπους με ανεπάρκεια. Παρολ’ αυτά υπάρχουν οδηγίες από τις ιατρικές εταιρίες που αναφέρονται παρακάτω,

Τα απαραίτητα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό και τα συμπληρώματα

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση τον τελευταίο καιρό σχετικά με το ποιος πρέπει να καταφύγει σε θεραπεία, όταν υπάρχει έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης. Γενικά να ξέρετε πως τα επίπεδα πάνω από 30 θεωρούνται ασφαλή.

  • Ασφαλή επίπεδα- <100

  • Επάρκεια >20

  • Ανεπάρκεια 12-20

  • Έλλειψη <12

  • Σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές οδηγίες :

Ενήλικες κάτω των 50 ετών χρειάζονται στη διατροφή τους 400-800 IU (Διεθνείς μονάδες) βιταμίνη D, καθημερινά. Ενήλικες άνω των 50 ετών χρειάζονται αντιστοίχως, 1000 IU βιταμίνης D σε καθημερινή βάση Υπάρχουν δύο τύποι συμπληρωμάτων βιταμίνης D.Η βιταμίνη D2, που ονομάζεται και εργοκαλσιφερόλη και η D3, που είναι γνωστή και ως χοληκαλσιφερόλη. Παλαιότερες μελέτες εκτιμούσαν ότι η D3 ήταν καλύτερη επιλογή από την D2, αλλά νεότερες έρευνες απέδειξαν ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά. H μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα βιταμίνης D είναι 4000 IU ημερησίως και όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η σύντομη έκθεση στον ήλιο , 13 λεπτά σε 35% BSA – 3 φορές την εβδομάδα μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή επίπεδα

Προσοχή! Κάποιες παρενέργειες από την υπερβολική λήψη βιταμίνης D μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία, κόπωση, υπνηλία, πονοκέφαλο, απώλεια όρεξης, ξηροστομία, μεταλλική γεύση, ναυτία, εμετό κ.α

Νατάσα Παπαδαυίδ, Eιδικός Παθολόγος με ειδίκευση στη διαχείριση πόνου και στην παρηγορική ιατρική. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2117002507, www.npapadavid.gr




bottom of page