Πυρετός: Ποιες ειναι οι περιπτωσεις που πρέπει να δειτε τον γιατρο σας;

Η Παθολόγος Νατάσα Παπαδαυίδ μας εξηγεί όσα πρέπε να γνωρίζουμε γενικά για την αντιμετώπιση του πυρετού αλλά και για τις περιπτώσεις εκείνες που πρέπει να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Ως πυρετός ορίζεται η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό. Η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι 37,6°C ονομάζεται δεκατική πυρετική κίνηση. Θερμοκρασία άνω των 41,5°C αποκαλείται υπερπυρεξία, ενώ μικρότερη από 36°C ονομάζεται υποθερμία. Ο πυρετός συνοδεύεται συνήθως κατά την εμφάνισή του από αίσθημα ψύχους (φρίκια) ή ρίγος.

Η θερμοκρασία ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή του σώματος και είναι περίπου ίδια στο στόμα, στη μασχάλη και στο αυτί, αλλά στο ορθό είναι υψηλότερη κατά 0,4-1°C. Οι ηλικιωμένοι, άτομα με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια ή άτομα που παίρνουν κορτιζόνη ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορεί να μην κάνουν πυρετό ακόμη και με βαριές λοιμώξεις.

Η αξιολόγηση του πυρετού εξατομικεύεται ανάλογα με την ηλικία, το ιστορικό του ασθενούς, την επιδημιολογία της εποχής και του τόπου όπου αυτός εκδηλώνεται, την κλινική του εικόνα, καθώς και προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Ο πυρετός συνοδεύει κοινές ιογενείς λοιμώξεις και παιδικά νοσήματα, μικροβιακές λοιμώξεις, σοβαρές χειρουργικές παθήσεις, κακοήθη νεοπλάσματα, αιματολογικά ή αυτοάνοσα νοσήματα, αλλεργίες, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αφυδάτωση, ακόμη και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οφείλεται στην επίδραση πυρετογόνων ουσιών στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη θερμορύθμιση και λέγεται υποθάλαμος.

Τα αντιβιοτικά δεν είναι αντιπυρετικά και η χορήγησή τους χωρίς ιατρική οδηγία μπορεί να καταστεί επικίνδυνη και να τροποποιήσει την κλινική εικόνα μέσω ανεπιθύμητων ενεργειών ή συγκάλυψης του αιτίου του πυρετού.

Σημεία που χρήζουν άμεσης ιατρικής αξιολόγησης

– Υψηλός πυρετός σε ακραίες ηλικίες (νεογνά, βρέφη και υπερήλικες)

– Εμφάνιση εξανθήματος

– Ισχυρός πονοκέφαλος, φωτοφοβία, σπασμοί

– Μεταβολή του επιπέδου συνείδησης

– Κοιλιακό άλγος

– Ίκτερος (κιτρίνισμα δέρματος και ματιών)

– Εμετοί ή ακατάσχετες ή αιματηρές διάρροιες

– Δύσπνοια – Βήχας με απόχρεμψη σε χρώμα σκουριάς

– Λεμφαδενικές διογκώσεις

– Επώδυνη διόγκωση μεγάλης άρθρωσης ή μέλους

– Δυσουρικά ενοχλήματα και οσφυαλγία

– Υπόταση, έντονη ταχυκαρδία, ωχρότητα και εφίδρωση

Τι πρέπει να κάνουμε στον πυρετό

– Σωστή θερμομέτρηση τουλάχιστον πρωί-απόγευμα.

– Τακτική χορήγηση αντιπυρετικών (παρακεταμόλη κάθε 4 ώρες, μπορεί να παρεμβάλλεται κάποιο ΜΣΑΦ- μη στεροειδή αντιφλεγμονώδες φάρμακο)

– Περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία και υγρασία

– Άνετα ρούχα, σκεπάσματα

– Ελαφρά διατροφή με άφθονα υγρά

– Ψυχρά επιθέματα και λουτρά

– Ανάπαυση

– Χορήγηση γαστροπροστασίας όταν χρησιμοποιούνται ΜΣΑΦ

– Αναζήτηση ιατρικής συμβουλής όταν υπάρχει βεβαρημένο ιστορικό

Τι δεν πρέπει να κάνουμε στον πυρετό

– Απαγορεύεται η χορήγηση ασπιρίνης στα παιδιά.

– Απαγορεύεται η χορήγηση ασπιρίνης και ΜΣΑΦ σε ενήλικες χωρίς γαστροπροστασία και σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή

– Απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συμβουλή

– Απαγορεύεται η χρήση αλκοόλ

– Όχι εντριβές ή επιθέματα με οινόπνευμα ή πετρέλαιο

Νατάσα Παπαδαυίδ, Παθολόγος με ειδίκευση στη διαχείριση πόνου και στην παρηγορική ιατρική. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο +302117002507.